perjantai 5. heinäkuuta 2013

Amstaffin näyttelyseisottaminen ja esittäminen

Ensimmäistä kertaa kun kävin koiranäyttelyissä olisi kuin olisin eksynyt keskelle täysin sekavia puhuvia ihmisiä jotka ryntäilee sinnesuntänne eikä koko hommassa ollut mitään tolkkua. Koiria ravasi kehään, kehässä ja pois kehästä mutta mitään muuta en juuri ymmärtänyt asiasta.

En väitä vieläkään olevani mikään ekspertti mutta onhan noita näyttelyitä tullut kierreltyä jo jonkin aikaa jonka lisäksi olen saanut kunnian esittää oman koirani lisäksi muiden koiria sekä treeneissä, että näyttelyissä. Tämän takia ajattelin pyhittää yhden postauksen näyttelyesiintymiselle.

Seisottamisessa on tärkeää, että koira seisoo omilla jaloillaan ja mielellään mahdollisimman ryhdikkäänä. Näissä kuvissa on vasemmalla kamalassa iässä ja huonolla handlerilla oleva Jumi joka seisotetaan huonosti. Koiralle olisi pitänyt yrittää saada mahdollisimman suora selkälinja (näyttelyhetkellä koira tosin oli aika jäätävässä kasvuvaiheessa). Tämä olisi onnistunut takajalkoja asettelemalla tai ylipäänsä innostamalla koiraa. Kuvassa se näyttää nuupahtaneelta aasilta.

Oikealla on sama koira pari kk myöhemmin Nutron pentunäyttelyssä hyvän händlerin käsissä. Nakkia naama täyteen jos se sen vaatii. Selkälinja on suht suora, koira on ryhdikäs jne.
Yksilöarvostelussa tuomari arvioi koiran rakenteen jolloin on tärkeää itse tiedostaa oman koiransa virheet ja parhaansa mukaan hyvän handlerin tulisi osata nämä peittää (tai ainakin yrittää). Itse pidän perusteena sen, että koira seisoo omilla jaloillaan, ryhdikkäänä ja koiran mielestä touhu on edes osittain mielekästä. Mutta näyttelyyn kuuluu paljon muutakin kuin pelkästään koiran esiintyminen.

1) Valitse vaatteet huolella
Kun aamulla mietit mitä laittaisit kehään päälle niin älä laita sitä pienintä hametta tai avointa paitaa. Minä esim. rakastan pitää auki olevia villatakkeja mutta ne ei sovi kehään koska ne lepattaa ja valuu juostessa.

Eli ei näin: esimerkki 1, esimerkki 2, esimerkki 3

Parhaimpia ovat siis vaatteet jotka ovat siistit (kehtaisit kenties jopa mennä työhaastatteluun niissä), suht tyköistuvat (eli ei lepattele tai valu) ja tarpeeksi peittävät (kun nojaat eteen tissit ei valu paidasta ulos, kun kyykkäät voit tehdä sen rauhassa ilman, että näytät paljasta takamusta koko maailmalle jne). Eli kotona kun sinulla on kehävaatteet päällä, kyykkää, juokse, kumartele jne ja varmista ettei mikään ylimääräinen loista mistään.

2) Siisti koira edeltävänä iltana
Jos koira on likainen niin pese se. Jos koiralla on valkoisia merkkejä niin pese ne vaikkei muuten olisi likainen. Vaihtoehtoisesti amstaffilta voi napsia pois kuonon karvoituksen ja jotkut trimmaa pyörteet. Leikkaa kynnet ajoissa (ei edeltävänä iltana kun kuitenkin onnistut osumaan hermoon ja saat ontuvan koiran). Kunhan koira on siisti niin se riittää minun mielestä.

3) Valitse namit
Älä ruoki koiraa näyttelyaamuna. Voi olla, että joudut vähän hakemaan ruokamäärää ja aikaa jos on näyttelyt seuraavan päivänä (miten koira toimii kehässä ruokittuna vs. nälkäisenä) mutta nyrkkisääntönä se, että mitä nälkäisempi koira kehässä sen parempi. Mutta koiran pitää silti pystyä keskittymään joten jos on epäilystä siitä, että nakki on liian suuri herkku koiralle niin otetaan nappula ja jos koiraa ei kiinnosta ruoka niin kaivetaan ne ankanmaksapullat jostain.

Toinen tärkeä pointti miksi koiran on hyvä olla syömättä näyttelypäivänä on se, että koira saattaa näyttää pulskalta jos on juuri vetäissyt hirveän satsin ruokaa. Tämä toki ei haittaa jos koiran linjat antaa sille myöden mutta jos nyt rehellisiä ollaan niin suurin osa koirista vaan näyttää punkerolta.

4) Harjoittele kotona, esitä näyttelyissä
Älä lähde näyttelykehään kikkailemaan. Harjoittele kotona yksin ja porukassa, vieraiden ja tuttujen kanssa. Ole koiralle reilu, opeta sille hampaiden näyttö ja ehdollista sanalle/käskylle. Esitä koira iloisesti ja pidä hauskaa vaikka jännittää. Älä suutu koiralle.

Minun mielestä ehdottomia nounou-asioita kehässä;
- Koiran nostaminen jalalla (koira istahtaa ja handleri nostaa jalallaan koiran taka-osasta)
- Koiran nostaminen kädellä jalkovälistä / palleista
- Koiran hetsaaminen toisia koiria kohtaan
- Toisen koiran liian läheltä juokseminen
- Yleinen ärtyneisyys ja/tai tiuskiminen/repiminen

Muista käyttäytyä myös näyttelykehässä, onnittele voittajia ja hymyile vaikka vituttaisi. Kiitä koiraa, se ei mahda sille mitään, että tuomari ei välttämättä tykännyt rakenteesta. Mikäli koira haistelee maata tai puuhailee jotain omia voit vain syyttää itseäsi, et ole harjoitellut tarpeeksi.

5) Muista, että kyseessä on VAIN näyttelyt
Niih :)

 

1 kommentti:

  1. Hyvä teksti, ja melko osuvat noi esimerkkikuvat tuossa ekassa kohdassa :DDD

    VastaaPoista