keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Tappaja- ja taistelukoirat

Mediassa usein herkutellaan sanoilla tappajakoira tai taistelukoira. Se näyttää hyvältä ja siitä saa revittyä paljon raflaavampia otsikoita. "Musti söi naapurin pikkukoiran" ei varmasti myy yhtä hyvin kuin "Tappajakoira raateli pikkukoiran". Minulle ei kuitenkaan ole selvinnyt, että mitä koiria ne sellaiset tappaja- ja taistelukoirat oikeasti ovat. Sen takia ajattelin pyhittää yhden postauksen tämän asian pohdiskeluun.

Koska olet eksynyt lukemaan tätä tekstiä niin olet varmasti myös huomannut, että blogissa kerrotaan amstaffin elämästä. Amstaffi, pitbulli, ambulli, mastiffit ja samankaltaiset rodut saavat usein negatiivista huomiota ja palstatilaa mediassa. Negatiivinen leima leviää kansan keskuuteen aiheuttaen pelkoa naapureissa ja kanssakulkijoissa. Alakerran naapuri kysyy edelleen joka kerta kun nähdään, että "eihän tuo koira minua pure?". Joka kertaa vastaan, että se ei pure ja joka kerta Jumi käy nuolaisemassa naapurini kättä ja naapuri rapsuttelee sitä. Kavereiden amstaffien ja bullien perään on huudeltu kadulla kaikenlaista paskaa mitä en viitsi edes toistaa. Kaikenkaikkiaan media on onnistunut luomaan sellaisen katukuvan näistä "tappaja- ja taistelukoirista", että niitä kannattaa kusi sukassa juosta pakoon ja jos et pakoon pääse niin voit heittää hyvästejä.

Mikä on taistelukoira? Taistelukoira termihän tarkoittaa koiraa joka taistelee. Samalla viivalla taistelukoiran kanssa on mielestäni esim. jälkikoira, opaskoira tai huumekoira. Nämä kaikki ovat termejä sille työlle jota se koira tekee.

Taistelukoira ei ole mikään rotu. Se ei kuvaile mitään ulkomuodollista seikkaa tai luonnepiirrettä vaan se on sana joka kuvailee sitä toimintoa johon koira on opetettu tai pakotettu. Sana pakotettu siksi koska suurin osa koirista pyrkii välttämään tappelemista viimeiseen. Kun pakotat koiran tappelemaan niin koira oppii hakemaan sitä adrenaliinisysäystä minkä se siitä tappelemisesta saa. Opittua vai pakotettua vai kenties sama asia? Same difference.

Ihminen hyötyy rahallisesti koiratappeluista ja ilmeisesti jotkut ihmiset jopa nauttivat tästä "urheilusta". Ihminen tekee taistelukoiran. Ihminen tekee tappajakoiran. Se mikä yksilö taistelukoiraksi joutuu ja mitä rotua se edustaa on täysin tämän "urheilun" ylläpitäjän vastuulla. Rotu jota on aikoinaan jopa jalostettu tätä kurjaa "urheilua" varten (pit bull) on suosittu "piireissä" mutta varmasti löytyy yhtä hyviä ellei parempia rotuja. Eteenkin nyt kun pitit ja amstaffit on kielletty monessa maassa. Amstaffien kasvattajat haluavat tasapainoisen elämän pennulleen jossa pennun kanssa harrastetaan tai ollaan harrastamatta. Kenties siitä tulee jälkikoira. Tai hakukoira. Tai vaikkapa vesipelastaja. Taistelukoiraa siitä ei tule automaattisesti rotunsa takia.

Tappajakoira?! Kuulostaa vielä astetta vaarallisemmalta. Nopea googlaus kertoo, että sanalla "tappajakoira" enismmäisellä sivulla neljä juttua yhdeksästä oli lehtijuttuja. Toistanko itseäni? Tappajakoira on yhtä vähän "mitään rotua" kuin taistelukoira. Koiria jotka ovat jotain tappaneet löytyy varmasti tuhansia jo pelkästään Suomessa. Koiria jotka ovat tappaneet muita koiria löytyy varmasti satoja ja niiden seassa on melko varmasti sekä isoja, että pieniä koiria. Näistä kukaan ei edusta rotua "tappajakoira".

Miksi me ihmiset olemme sitten niin helppoja perässävedettäviä massoja? Miksi haluamme uskoa, että koira voi olla syntyjään paha? Ihminen tekee koirasta pahan ja rodulla ei ole merkitystä. Katselin aikoinaan telkkarista tullutta ohjelmaa eläinten pelastuksesta jossa tehtiin ratsia yhteen koiratappelurinkiin. Kaikki hyvät koirat oli viety pois rikollisten toimesta mutta jäljelle oli jätetty yksi koira siihen keskelle rinkiä. Sillä oli kuono teipattu umpeen ilmastointiteipillä jotta se ei pystyisi puremaan takaisin kun sitä käytettiin harjoittelu(puru)kappaleena muille koirille.

Alla olevassa videossa on oikeita taistelukoiria. Koiria joita on pakotettu tekemään työtä jossa ne satuttavat itsensä. Tätä(kin) ne tekevät täydellä sydämmellä palvellakseen ihmisiä. Koska sitä koirat ovat - rotuun katsomatta - uskollisia ystäviä.

Alla oleva video on kuvattu ratsiassa Jenkeissä. Video saattaa järkyttää herkempiä (tässä ei kuitenkaan näytetä varsinaista taistelua vaan pelkästään sitä ratsiaa ja niitä koiria). Minä ainakin vetistelin hetken aikaa katsottuani tämän ja mietin, että tähänkö se media oikeasti kehtaa verrata jotain naapurin Mustia joka vahingossa pääsi ottamaan yhteen sen toisen naapurin koiran kanssa.

Lue lisää aiheesta blogissani


1 kommentti:

  1. Hyvin kirjoitettu!
    Kyyneliltä en vältyynyt kun tuon videon katsoin, ihan hävettää olla ihminen, kun tietää että ihmiset ainoastaan ovat vastuussa noista koirataisteluista. Ihan kamalaa.
    -K

    VastaaPoista