tiistai 5. helmikuuta 2013

Pantapulinaa

Koiralla pitää olla panta jotta olisi jotain mistä kytkeä se koira kun ulkoillaan. Ainakin keskustassa koiran tulisi olla kytkettynä. Näin ollen panta on aika iso ja näkyvä osa koiran jokapäiväistä "pukemista". Toiset käyttää joka päivä eri pantaa kun taas toiset samaa pantaa vuodesta toiseen.

Jumi on rodultaan amstaffi. Amstaffi jo itsessään saattaa monen ihmisen mielestä oleva pelottavan näköinen koira. Olenkin tehnyt sen periaatepäätöksen, että koirani kaulaan en niittejä laita ollenkaan. Minulle koira tai sen pannat ei ole tapa pelotella ihmisiä eikä tarkoitukseni ole pukea koirani pelottavaksi. Sen takia meillä on apina-/ällöfantti/pinkki-/tähti-pantaa kun kuljetaan julkisilla paikoilla. Jollain puudelilla niittipanta on söpöä, isolla rodulla se on mielestäni lähinnä naurettavaa. Koiran tehtävä ei ole olla pelottavan näköinen ympäristölleen ja jos se on omistajan mielestä sen tehtävä niin on suuremmat ongelmat kuin niitit pannassa.

Olen laiska pannanvaihtaja. Johtunee siitä, että meillä koira on ilman pantaa sisätiloissa jolloin panta jää aina kiinni hihnaan. Tämän takia suosinkin puolikuristavia koska ne on äärettömän helppoja pukea ja riisua. Ja sitä hihnaa ei tarvitse ronkkia. Pentuna koirallani oli kaksi pantaa. Yksi nahkainen vinttaripanta ja yksi kankainen solkipanta. Niillä mentiin kunnes tyypistä kasvoi reilu puolivuotias jolloin se sai ekan puolikuristavan. Sen jälkeen olen ostanut muutamia pantoja mutta täytyy myöntää, että olen niin äärettömän huono vaihtamaan niitä pantoja, että ne menevät luonani vähän hukkaan. Ostan uuden pannan ja käytän sitä kunnes ostan toisen. Ja sit se edellinen jää roikkumaan johonkin.

Jumin "collection" on siis aika tylsän pieni. Noin 4-5 pantaa olen tilannut jo aiemmin mainitulta PoPDogsilta ja loput sitten hankittu käsitöinä Amstaffifoorumin kautta. Ainoat mitkä olen "kaupasta ostanut" on nahkapannat mutta siihenkin tulee toivon mukaan pieni muutos kun Jumi tahtoo käsintehdyn sille tilatun valkoisen nahkapannan... Yksi virheostos kaapista löytyy. Vuoden ikäisenä hihkuin koiralleni leveää, nahkaista puolikurraavaa pantaa. Kävin kokeilemassa ja 45-55cm tuntui tosi napakalta joten päädyin ostamaan 50-60cm. Virhe. Ei se mun koira ikinä varmaan tuu kasvamaan siihen pantaan. Siellä se naulakossa kuitenkin roikkuu kun en raaski luopua, niin hieno se panta on. Ehkä joku päivä tulee koira joka pystyy sitä kantamaan ilman, että valahtaa pään yli.

Tässä viimeksi hankittu panta. On se vaan niin ihku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti