torstai 7. helmikuuta 2013

Merkille opettamista

Aloitin syksyllä merkin treenaamista. Keskelle mattoa hiirimatto ja naksutin joka kerta kun koira kävi koskettamassa hiirimattoa. Nopeasti se oppi mutta jatkoin samoja harjoituksia varmaan ~100 toiston verran (jaettuna toki useammalle treenikerralle).

Siitä nostin sitten vaatimustasoa (toki koirakin alkoi tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja näiden treenikertojen aikana). Koiran piti koskettaa alustaa ja siitä naksu ja palkka. Tämäkin toistettiin monen monta kertaa ja erilaisissa ympäristöissä - kotona, hallilla ja ulkona.

Erikseen sitten opetin koiralle "operantisti" maahanmenon. Odotin, että menee maaten itsestään ja palkkasin. Ja odotin. Ja palkkasin. Näitä toistoja tehtiin kymmeniä ja koira tajusi sen hyvinkin nopeasti. Tein sitten saman treenikerran aikana molemmat. Eli ensin useampi maahanmeno ja sen jälkeen yhdistin nämä kaksi. Merkki keskelle olkkarin lattiaa ja odotin. Koira kävi ensin tassuttamassa merkkiä. Ei namia. Ihmetteli hetken ja kävi merkin päälle makaamaan. Sattumaa koska oli ajatellut saavansa namia merkin kosketuksesta ja koska se ei tullut niin teki sen toisen asian. Kävi maaten. Tämä toistui varmaan reilu kymmenen kertaa ja joka kerta "vahingossa". Sit tuli se eka kerta kun koira tuli suoraan luokseni (ohitti siis merkin) ja kävi maaten. Ei namia. Odotin. Näkyi oikein miten rattaat siellä pikkupäässä pyöri hurrrjaa vauhtia ja lopuksi syttyi lamppu. Koira ponkasi ylös, kävi tassuttamassa merkkiä ja kävi sen päälle makaamaan. Erävoitto!

Tätä liikettä toistettiin useampaan kertaan ja tarkoituksena on hioa se kuntoon kotona. Minulla on pari syytä miksi halusin opettaa merkin vaikka tarkoitus ei ole ollut missään vaiheessa kisata tokossa. Jumille on viime aikoina jäävät ja eteenkin kiertävä-pysäyttävä liike tuottanut hankaluuksia koska se haluaisi tehdä ne liikkeet minun lähellä. Eteenkin maahanmenon. Joten ehdollistamalla maahanmenon merkkiin toivon voivani viedä merkin kentälle ja opettaa koiran käymään maaten myös pitkällä. Toki tämä auttaa myös esim. eteenlähetyksissä yms.

Tästä on mukava jatkaa ja koirakin on ihan reporankana kun kerrankin on aivosoluja joutunut käyttämään... Ainiin ja se käpylehmä joka ei suostu synnyttämään on ihan valtavan kokoinen. Jumille siis tulossa pentuja tästä yhdistelmästä (EE&FI CH Oscar of Fianna x BH Kesselin Kurttu-Irmeli). Alla olevat kuvat Laura Harvan ottamia ja neito kuvissa on 59 päivää kantavana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti