keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Vähintään ainakin melkein silmiäsiristäen 50% lihaa

Olen nyt jonkinaikaa etsinyt uutta nappulaa koirille. Ihan vaan siksi, että vaihtelu virkistää ja vanha säkki on kohta loppu. Jumi saa pitkästä aikaa syödä taas nappulaa (sairasloma hampaan suhteen loppui eilen - jee!) joten ei muuta kuin nappulaostoksille. Paitsi, että en löydä mitään joka täyttäisi vaatimuksiani.

Mitkä ne minun vaatimukset sitten on?
1. Ensimmäisenä tuoteselosteesta löytyy eläinproteiini.
Tämä sulkee pois suurimman osan halvoista ruuista (myös huima osa RCn ruuista menee samalla).

2. Se ensimmäisenä mainittu eläinproteiini on ilmoitettu kuivana eikä tuoreena.
Tuore eläinproteiini saattaa kuulostaa ihmisen korvaan "paremmalta" mutta todellisuudessa tuoreena otetut luvut ovat täyttä silmälumetta. Otetaan esimerkiksi Barking Headsin Kalkkuna jossa mainostetaan, että ruuassa on 50% kalkkunaa. "Tuore luuton kalkkuna 34 %, kuivattu kalkkuna 14 %". Joko en osaa laskea tai joku ei osaa kirjoittaa - jos prosentit ynnää niin kalkkunaa on 48% (kalkkunarasvaa on 3%, eli ehkä se on laskettu tuohon kokonaismäärään mukaan). Lihatiedotuksen mukaan raa'assa lihassa on noin 75 % vettä. Tämä siis tarkoittaa, että BHn ruuassa on loppupeleissä tuoretta kalkkunaa paiston jälkeen 8,5% eli yhteensä kalkkunaa ei suinkaan ole 50% vaan 22,5% (+3% kalkkunarasvaa).

Suurin osa ruuista mitä tänäpäivänä on tarjolla viilaa kuluttajaa linssiin tuolla tuoreen lihan prosenttimäärällä. Olisin hyvin skeptinen kaikkia merkkejä kohtaan jossa ei ole mainintaa onko liha tuoretta vai kuivattua. Tuolloin on hyvä olettaa, että kyseessä on tuore liha eli mahtavat isot prosenttimäärät ovat todellisuudessa vain neljännes ilmoitetusta.

Mastery esimerkiksi mainitsee erikseen, että:
Kuivattu liha*
*Sisältää vähintään 60 % lihaa, kalaa ja kananmunaa, eli vähintään 28 % kuivauksen jälkeen
(ilmeisesti Masterylla on paremmat kuivurit kuin muilla, sillä niillä on hukkaprosentti vain puolet ilmoitetusta määrästä)

Ruokamerkkiä selaillessa kannattaa tähän tosissaan kiinnittää huomiota, eteenkin jos haluaa syöttää pelkkää nappulaa. Kiinnittäisin myös huomiota siihen, että proteiinin perässä on mainittu prosenttimäärä miten paljon sitä on siinä ruuassa.

Vielä ei ole kävellyt vastaan sellaista ruokaa jossa kaikki olisi kohdallaan - tuntuu lähinnä vaan epätoivoiselta suolta yrittää löytää korkeaenergistä ruokaa jossa on mahdollisimman paljon lihaa. Jos olisi varaa syöttäisin koirille lihaa ja ziwipeakia. Mutta kun ei ole.

Applawsia ajattelin kokeilla, Zooplussalla näyttäisi olevan sitä varastossa muutakin kuin penturuokana. Applawsin tuoteselosteen pääproteiini on ainakin mukavaa luettavaa: kana 66% (kuivattu), kananjauheliha 8%.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti