tiistai 24. kesäkuuta 2014

Neliveto kertaa viisi

Neliveto on ihmeellinen asia.

Käytiin kaverin kanssa viime viikolla juoksuttamassa koiria hiekkamontuilla ja jokaikinen kerta hämmästelen noiden koirien a) kestävyyttä b) ketteryyttä c) eteenpäin vievää draivia.

Tyypit juoksenteli ylösalas ja ristiin monttuja yhden pallon perässä. Sää oli mitä parhain - puolipilvistä ja kylmää (vaikkei se ole hyvä kesäsää niin se on paras liikuntasää). Ei tarvinnut pelätä lämpöhalvausta. Vedet toki otettiin mukaan koska tiedän kokemuksesta, että kova ralli + hiekka + hiekkapöly tekee koirasta janoisen.

Monttuilu on (minun mielestä) yksi parhaimmista keinoista kehittää koiran lihaksistoa niin, että koira saa itsenäisesti liikkua (vrt. pyöräilyyn jos koira on kytkettynä). Tärkeää muistaa olisi kuitenkin se, että montuilla juoksemisessa piilee myös vaaroja.

Ensinnäkin lämmittely on hyvin tärkeää - sen voi tehdä esim. ensin kävelemällä koirien kanssa ympäri aluetta rauhallisesti jonka jälkeen koirille voi heittää palloa tasamaalla hetken. Vasta kun koiran lihaksisto on lämmennyt kannattaa ruveta lähettää koiraa hiekkaseiniä ylös. Alastulossa kannattaa antaa koiran itse hoitaa vauhdin - alastulo on raskasta puuhaa etuosalle joten hyvin nuorta koiraa ei kannata kovin säännöllisesti juoksuttaa jyrkkiä hiekkaisi upottavia alamäkiä.

Toisekseen, harvalla meistä on hiekkamonttuja takapihalla joten yleensä koirat omistajineen on joko luvalla tai luvattomasti jonkun muun hiekkamontussa. Emme siis välttämättä tiedä mitä hiekka sisältää - miten karkeaa tai lohkareista se on. Pieni sepeli saattaa olla todella terävää ja kaikkien koirien tassut eivät sitä kestä. Viime viikon monttuilussa me huomasimme, että ennen meitä oli käyty kaljapullojen yms kera joten lasinsiruja löytyi seasta. Varsinkin kun vauhtia yleensä riittää kannattaa kiinnittää pohjaan todella huomiota.

Kun pitää silmät auki, lämmittelee ja jäähdyttelee koiran, varmistaa pohjan, siivoaa omat roskat (ja koiran jätökset!) voi hyvillä mielin monttuilla terveen aikuisen kanssa. Luvattomasti ei kannata mennä eteenkin jos on kieltokylttejä mutta luvalla sitten toki. Jos pitää koirat hallinnassa ja paikat siistinä se lupa irtoaa yleensä jatkossakin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti