keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Hakusanojen kirous

Tiesitkö, että Blogger tarjoaa minulle mahdollisuuden nähdä millä sanoilla ihmiset päätyy tähän blogiin? Suurin osa on "Jumi / Jumista / amstaffi". Osa sanoista on todella hauskoja eikä liity koiriin millään tavalla mutta iso osa on sanoja joista tulen todella surulliseksi kun mietin, että joku oikeasti haluaisi nähdä ehkä hieman eri Google-tuloksen kuin tämän blogin.

Nämä hakusanat ovat mm.
taistelukoirat video, taistelukoirat, tappajakoira, jne.

Aina yhtä surulliseksi minut tekee sen, että me (yhteiskunta) edelleen haluamme kutsua tiettyjä rotuja taistelu- tai tappajakoiriksi vaikka koiratappelut ovat olleet kiellettyjä vuodesta 1835. Siis 179 vuotta. Aika sitkeä nimi koiralla.

Olin taannoin ratikassa matkalla töistä kotiin. Minulla oli molemmat koirat mukana. Yleensä suosin omaa autoa mutta ajattelin, että koska Brio ei juurikaan ole kulkenut julkisilla kulkuneuvoilla niin olisi korkea aika tutustuttaa hänet rämiseviin laitteisiin ja ihmispaljouteen.

Kun ja jos kuljen julkisilla pyrin välttämään katsekontaktia ja keskittymään omiin koiriini. En jaksa sitä iänikuista tuijottamista ja kuiskittelua - varsinkaan silloin kun lööpit oli juuri huutanut miten "pitbullit raateli naisen". Kyseessähän oli American Bully eikä todellakaan amstaffi tai pitti tai ambulli. Olen sanonut tämän aikaisemmin ja sanon uudestaan; tervejärkinen amstaffi (muihin rotuihin en osaa ottaa kantaa) EI pure ihmistä eikä missään (normaali)tilanteessa osoita ihmistä kohtaan agressiivisuutta. 

Palaan nyt kuitenkin takaisin siihen ratikkamatkaan ennenkuin tämä teksti lähtee ihan raiteilta (pun intended). Siinä istuskelen ratikan takaosassa ja mussutan koirille jotain kun pysähdytään lintsin kohdalla. Vanhempi naishenkilö astuu sisään ja vilkaisee koiriani. Pysähtyy ja kysyy hyvin ystävällisesti, että:

- Ovatko nuo niitä taistelukoiria?
- Ei, nämä ovat seurakoiria, vastaan minä
- Ai, no sitten varmaan mietin jotain muuta rotua vastaa rouva, silittää Jumin päätä ja jatkaa matkaa etsien istumapaikkaa.

Tuo saatanasta oleva "nimike" tuntuu olevan juurtunut ihmisten mieliin. Tappaja. Taistelu. Tämäkään nainen ei sitä pahalla kysynyt vaan aidosti kuvitteli (?), että kyseessä oli ihan rotunimi. On kaikkien amstaffien omistajien (sekä myös muut saman nimikkeen alle niputetut rodut) vastuulla osoittaa, että nämä koirat ovat mitä mahtavampia myös ihan nimikkeellä seurakoira. Tai työkoira. Tai vaikkapa näyttelykoira. Ei nimi miestä pahenna sanotaan... Tässä tapauksessa pahentaa - pyrin itse tekemään kaikkeni, että lähipiirini osaa puhua rodusta jollain muulla termillä kuin taistelukoira ja, että korjaavat omaa lähipiiriä jos joku kehtaakin sanoa minun mussukoita taistelijoiksi.

Lue lisää:
Tappaja- ja taistelukoirat
Taistelukoirat Tanskan tyyliin
Koiran vaarallisin ystävä

2 kommenttia: