maanantai 4. tammikuuta 2016

Ilkeä hammaskeiju

En tiedä kenen muroihin oon kussut mutta selvästi sillä tyypillä on hyviä yhteyksiä hammaskeijuun. Tapaninpäivänä satuin kurkkaa Hifin suuhun kun sillä on reippaalla vauhdilla nyt vaihtunut hampaita. Mikä siellä pilkotti? No, katkennut alakulmuri tietenkin.

Maitohammas oli taas ottanut osumaa ja niin sitten maanantaina lähti soittoa Anidenttiin. Nina otti meidät vastaan pari päivää myöhemmin keskiviikkona ja hammas lähti kirurgisesti poistamalla.

Minulta moni on kysynyt, että miksi moinen vaiva - lähteehän ne maitohampaat sitten aikanaan. Olisin minäkin tyytyväinen jos ei tarvitsis poistaa (ja maksaa itsensä kipeäksi sitä tehdessä) mutta kun maitohammas katkeaa, sen juurikanava jää avoimeksi ja on alttiina tulehdukselle.

Tulehdus katkenneessa maitohampaassa voi vaurioittaa pysyvän hampaan kiillettä. Katkenneen hampaan juuri on myös edelleen pysyvän hampaan kasvun tiellä, jolloin pysyvä hammas saattaa kasvaa väärään asentoon ilman että sitä heti huomataan. Eli jos pennun maitohammas katkeaa, se tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti. Ja mieluiten kirurgisesti nukutuksessa.

Tässä vielä Hifin taidonnäyte:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti