perjantai 21. helmikuuta 2014

Kilpailujännitys

Joo. Menin sitten ilmoittautumaan toko-kokeeseen.
Tai todellisuudessa kaveri ilmoitti ja mä tuskailen.
Enhän minä mitään osaa. Eikä osaa koira. Ei todellakaan.

Jos tekninen osaaminen ja vire ovat hyvät treeneissä, pitäisi ohjaajan pystyä hyvien treenien ja pitkäjännitteisen treenikauden jälkeen suorittamaan vieläkin paremmin itse kilpailussa. Syy siihen, että liiallinen kilpailujännitys latistaa suorituksen on siinä, että keskitytään yleisöön, tuloksiin ja voittamiseen sen sijaan, että keskittyisimme siihen suoritettavaan liikkeeseen siinä hetkessä missä olemme.

  Jumi ja minä BH-kokeessa viime vuonna. Annoin hermoille periksi ja lopputulos oli aika kaarmeaa vaikkakin läpi meni.

Ajatuksillamme aikaansaamme liiallisen jännittämisen. Kun koirakko suorittaa rataa ja ohjaaja keskittyy tuloksiin, muuttuu tunnetila negatiiviseksi, koska avaamme mielen peloille tai epäilyksille. Tämä tekee mahdottomaksi toistaa sama rentous liikkeissä ja esittää sitä tekniset osaamista mitä harjoituksissa pystyy. Negatiiviset ajatukset ja tunteet jäykistävät lihakset ja koira aistii jännityksen.

Kun ohjaaja harjoittelee ja treenaa, on hän (yleensä) mieleltään ja keholtaan rento, koska ei keskity tuloksiin. Tulosten tarkoitus on antaa palautetta ohjaajalle siitä missä koirakko on tottelevaisuuden suhteen ja mitä liikkeitä tai osia ohjaajan tulisi kehittää, jotta voi kasvaa voittajaksi. Ohjaajan täytyy opetella tunteiden ja jännityksen hallitsemista. Ajattele sitä kun ensimmäisen kerran veit koirasi treenikentälle tai kaupunkiin tai mihin tahansa. Koiran ärsykekynnys oli niin matala, että se ei todennäköisesti pystynyt keskittymään mihinkään muuhun kuin ympärillä olevaan meluun ja ihmisiin. Pikkuhiljaa koiran ärsykekynnys nousi ja tänäpäivänä se pystyy jo suorittamaan liikkeitä kovassakin häiriössä. Ihminen toimii samalla tavalla. Ärsykkeiden sietämistä pitää opetella.

Suorituksen aikana helposti miettii liikkeen lopputulosta tai seuraava liikkettä esim. koiran saalishyppyä kapulalle, esteiden kiertoa, jättöjen onnistumista tms. Samalla avaat mielesi peloille ja keskityt tuloksiin, jotka eivät ole vielä edes tapahtuneet. Opettelemalla ohjaamaan koiraa siinä hetkessä, askel kerrallaan, opit olemaan ajattelematta tuloksia ja siten ohjaamaan koiraa ilman haittaavia ajatuksia ja tunteita.

Kun rakennat itsellesi hyvän toimintamallin ajatuksille jotka pyörii suorituksen aikana (pois pahat, tervetuloa siinä hetkessä olevat hyvät) ja tyhjentämään mielen ennen jokaista liikettä, opit rentoutumaan ja keskittymään oikeisiin asioihin sekä ohjaamaan koiraa omalla taitotasolla.

Samantasoisista koirakoista voittaa se, joka on vähiten negatiivinen ja jolla on eniten tahtoa voittaa keskittymällä vain ja ainoastaan tekemällä siinä hetkessä hyvän suorituksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti