maanantai 22. helmikuuta 2016

Palkka

Aloitetaan tämä postaus myöntämällä, että olen itse tehnyt kaikki mahdolliset virheet koirien motivoimisessa ja tulen varmasti tekemään jossain muodossa ne myöhemminkin. Olen möhlinyt, syyttänyt koiria, itseäni, suuttunut koiralle ja itselleni. Olen kuitenkin omaksunut paljon uusia juttuja, ideoita ja ajatuksia vuosien varrella ja ajattelin kirjoittaa hieman niistä tänään.

Aiheena siis meillä tänään
Palkka
(tavallisesti vakinaisesta, säännöllisestä) työstä suoritettava (jatkuva) korvaus
Yhtä lailla kun ihmiselle maksetaan palkka tehdystä työstä niin koirallekin on maksettava palkka. Yksikään koira ei toimi niin, että se haluaa tehdä temppuja sinulle koska se vaan haluaa. Et voi mennä treenikentälle ja vaatia, että koira tekee sinulle siitä puhtaasta ilosta vaan koiralla on aina ns. viettipäämäärä joista tottistreeneissä hyödynnetään lähinnä saalis- ja laumaviettiä.

Koirat toimii ja palkkaantuu eri tavalla. Jo roduissa on eroavaisuuksia (esim. terrieri vs paimen) mutta myös rotujen sisällä on yksilöitä jotka eivät "seuraa rodun normia". On lelupalkkaa, ruokapalkkaa tai palkkaamista laumalla (itselläsi). On takapalkkaa, etupalkkaa, taskusta otettava palkka, magneettipalloja, pallokoneita, kehumista, ruokapalkkaa. Silti kaikki ovat palkkaamista - koira tekee sinun eteen jotain jotta saisi palkan. Jotta pääsee viettipäämäärään.

Kaikki koiran maailmassa on vaihtokauppaa. Sinulla on ruokaa ja vaihtokauppana koirasi voi tuottaa sinulle vastapalveluksen (esim. istu, odota). Tai sinulla on lelu. Tai olet lähdössä lenkille. Tai koira odottaa lupaa sänkyyn nousemista. Kaikki meidän arkiaskareet ovat vaihtokauppoja palkkaa vastaan.

Joskus koira tarvitsee palkankorotusta - esimerkiksi silloin kun tuottamasi palkka koiralle ei ole tarpeeksi korkea toivottua vastapalvelusta kohtaan. Otetaan esimerkkinä koira joka haukkuu ohittaessa toista koiraa. Kotona olet tehnyt vaihtokauppaa ruokapalkalla ja saanut vastineeksi kontaktia ja seuraamista koiraltasi. Nyt olette ohittamassa toista koiraa ja pyydät vastapalvelusta koiraltasi tarjoamalla sille samaa palkkaa kun tarjosit kotona. Jos koirasi arvostaa ja motivoituu tästä palkasta niin ohitatte toisen koiran hiljaa ja kontaktissa seuraten. Jos koirasi kuitenkin on sitä mieltä, että motivoituu ja palkkaantuu enemmän siitä kun saa raivota sille toiselle kaverille niin sinun pitää joko korottaa omaa palkkaa tai laskea vaatimustasoa (eli aloittaa ohittamalla vähemmän provosoiva koira).
Kahden patukan leikkiä. Toinen on selvästikin toista arvokkaampi eli esim. esineen kierrossa haetaan ensin pienempi välipalkka ja kun palaa kierrosta palkataan isolla palkalla.
Koiran motivoiminen voi olla todella vaikeaa ja oikean palkan löytäminen vielä vaikeampaa. Minulla on kotona kolme niin erilaista koiraa, että jokaisen kohdalla on varmasti vuodatettu kyynel tai kaksi kun olen miettinyt miten ne motivoisin treenikentällä. Yhtä lailla koiran tarpeet kehittyy vuosien varrella ja sille tulee enemmän jotain ja vähemmän jotain muuta. Jos nakki ei toimi niin kokeile lelua. Jos koira ei huomioi laumaa ollenkaan niin älä anna nakkia vaan palkkaa pelkästään laumalla. Jos koira on motivoitunut tekemään (eli sisäistänyt, että tekemisestä saa palkan) niin voit säädellä palkkaa sen mukaan. Jos koira ei ole motivoitunut tekemään joudut etsimään sitä hyvintoimivaa palkkaa ja miettimään mikä toimii parhaiten.
Seuraamisen opettamista ruokapalkalla
Itselläni on kolme niin erilaista koiraa ja niin eri tahtiin kehittynyttä koiraa - amstaffit on selkeästi hitaampia kehittymään ja sitä kautta niille sen motivaattorin löytäminen saattaa kestää pitkään.

Jumin kanssa toimii tätänykyään parhaiten ruoka. Koira joka ei pentuna tai nuorena sällinä pitänyt ruokapalkkaa oikein minään kasvatti siitä itselleen oikein resurssien resurssin sen jälkeen kun tuli lisää koiria talouteen. Eli ruokapalkka yhdistettynä takapalkkaan. Koulutusvirheiden ja laiskuuden takia en pidä ruokaa itselläni vaan se palkkaketju on "tee minulle - saat tuolta palkkaa". Jos pidän ruokaa taskussa / kädessä koira tekee sille (eli on nenä kiinni palkassa).

Brio sitten. Koira joka on täynnä energiaa. Palkkana oli pitkään ruoka joka sen jälkeen vaihdettiin leluun jotta saataisiin energisyyttä irti koirasta. Parhaiten tuo pöllö kuitenkin palkkautuu laumasta, eli siitä miten kehun sitä. Ja hetkittäin se ei palkkaudu mistään, eli jos pääsee huonoon "tilaan" jossa sen on vaikea työskennellä ja jossa sen ajatukset harhautuu narttuihin, hajuihin, ihmisiin tms niin mikään palkka ei ole tarpeeksi suuri jotta sen saa nostettu sieltä pois. Ei auta kuin laittaa takaisin autoon ja toivoa, että seuraavalla kierroksella on parempi. Tämä onkin työnalla tällä hetkellä.

Hifi onkin mielenkiintoinen koira. Tällä hetkellä palkkana toimii pääsääntöisesti ruoka, leluilla vasta leikitään. Oppii nopeasti ja oppi nopeasti myös palkkaketjun (tee minulle - saat palkkaa). Silti tuntuu että ei oikein innostu laumasta ja sen päämäärä on se ruoka - ainakin toistaiseksi.
Leikkiminen koiran kanssa on tärkeää eikä pelkästään palkan rakentamisessa vaan myös siksi, että tehdään ja leikitään yhdessä.
lisäys: Pitipä vielä lisätä, että jokaista palkkaustapaa pitää rakentaa. Ei voi olettaa, että koira innostuu ja haluaa kävellä maailman ääriin vain siksi, että satut heilumaan nakin kanssa. Pitää opettaa koira innostumaan palkasta ja palkkaustavasta. Sekös tekee koiran palkkaamisesta niin pirun haastavan ja mielenkiintoisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti