maanantai 6. lokakuuta 2014

Tarjoilija! Ruuassani on kuparia

Kuten olen varmasti joskus jossain maininnut niin koirani syö pääsääntöisesti Royal Canin Energy 4800 -kuivanappulaa. Sen saatavuudessa on kuitenkin ollut ongelmia viime aikoina kun tuote lanseerattiin uudestaan nimellä Sporting Life, Endurance 4800. Tämä on ainoa ruoka josta olen löytänyt 30% rasvan. Kaikki muut ruuat ovat lähinnä laihisruokaa tähän verrattuna.

Ideologiani on syöttää koirilleni vähän ja todella rasvaista ruokaa jolloin laatu korvaa määrän eikä tarvitse ruokkia useamman kilon aterioilla. Koirat syö liikkunnan mukaan 1-4dl ruokaa /päivässä.

Kun tosiaan tuota omaa RCn ruokaa ei saanut mistään niin kyselin M&Mn myyjältä mistä löytyisi ruoka joka olisi melkein tuossa samassa rasvaprosentissa ja silti ihan hyvää ruokaa. Olin itse selaillut noita merkkejä ja kaikki jäi siihen 21-25% rasvaan. Myyjä sitten suosittele Pure Natural Active -ruokaa. Ostin 12kg säkin ja menin kotiin.

Koirat söi tuota viikon ja ihan hyvältä vaikutti - paska ei muuttanut muotoaan eikä sitä tullut mitenkään järjettömän paljon. Kaikki hyvin siis. Kunnes seuraava viikko alkoi... Molempien koirien paska muuttui täysin oranssiksi. Ensin kuvittelin, että johtui jostain Frolicien syömisestä tai muusta vastaavasta koska ruoka ei ole (ainakaan minun silmääni) värjättyä. Mutta vaiva vaan jatkui.

Ihan mielenkiinnosta katselin sitten Pure Naturalin tuoteselostetta. En usko, että oranssi uloste tästä johtui mutta silmääni sattui kuparin määrä. Sitä on tuoteselosteen mukaan 81mg/kg!

Nopea kuuklaaminen kertoo, että koiran kuparintarve on 0,06 mg / elopainokilo. Tämä tarkoittaisi Jumin kokoiselle koiralle päivän tarve on 1,68mg. Sanotaan, että Jumi syö 300g kuivanappulaa päivässä Pure Naturalia = kuparia tulee elimistöön 27mg. Eli huimasti oli päiväntarpeen. Vastaavasti RCn Endurance -ruuassa kuparia on 15mg/kg jolloin Jumin elimistö saisi samalla ruokamäärällä 5mg kuparia. Viisi kertaa vähemmän kuin Pure Naturalin ruuasta.

Ruoassa oleva kuparin määrä ei vielä kerro, kuinka paljon kuparia koira saa ruoasta imeytettyä ja hyväksikäytettyä. Huonommin imeytyviä muotoja joutuu rehuvalmistaja lisäämään enemmän taatakseen "tasapainotetun" ruoan, kun taas hyvin imeytyviä tarvitsee lisätä vähemmän, mutta ne taas yleensä ovat kalliimpia käyttää. Rehunvalmistajalle se on lähinnä kustannuskysymys. Ruokapussin kyljessä komeileva luku ei siis vielä välttämättä kerro paljoa.

Silti syötän mielummin vähemmän kuparia kuin enemmän jos on pakko valita sillä tarpeettoman korkeat kuparipitoisuudet lisäävät maksavaurioiden (esim. Bedlingtonin terrierillä maksakirroosin) ja myös kroonisen aktiivisen hepatiitin (CAH) riskiä. On havaittu, että jos kuivamuonissa on 5 – 10 mg/kg kuparia, niin bedlingtonit saavat myrkytyksen (Tined ym. 1978). Kertokaa siis minulle mitä 81mg/kg tekee bedlingtonin terrierille?

Löysin interwebin saloista tällaisen toteamuksen:
- AAFCO:n suositus kuivamuonille on tällä hetkellä 7,3 mg/KAkg
- FEDIA Fin suositus koiranrehun kuparille on 0,72 mg/100 g kuiva-ainetta aikuisille koirille ja 1,1 mg/100 g kuiva-ainetta kasvaville pennuille. Lain määräämä maksimi on 2,8 mg/100 g ka. Eli vaihteluväli rehuissa voi olla 7,2-28 mg/kuiva-ainekilo. 

Joku voisi minulle vielä selventää, että jos laki sanoo, että maksimi on 28mg/ka kg niin miten ihmeessä PN -ruuassa sitä on yli 80?
1 kommentti:

  1. Tällaisen vastauksen sain mustista ja mirristä kyseiseen asiaan ""Kyse on eri ilmoitustavasta. Eli Purenaturalin pakkauksessa ja tuotetiedoissa on ilmoitettu lisätyn kuparimuodon taso. Tarkemmin tämä on ravitsemuksellisen lisäaineen taso kelaatin / sulfaatin muodossa, ei todellisen kuparin taso. Näin ollen kun tuotteessa/esitteessä lukee kupari 81 mg, niin se ei ole varsinaisen kuparin määrä, vaan sen kuparisulfaattimuotoisen ainesosan määrä, joka sisältää kuparia. Lisäksi tämä koostumukseen lisätty taso vähenee kypsennysprosessissa (ekstruusiossa) sekä tuotteen vanhenemisen myötä.
    Esimerkiksi Purenatural Adult Medium ruoka sisältää itse kuparia teoreettisesti laskettuna 23mg/kg. "

    VastaaPoista