perjantai 19. heinäkuuta 2013

Taistelukoirat Tanskan tyyliin

Minusta on kovin absurdia, että keskustelu tappaja- ja taistelukoirista (brrr, että mä vihaan noita nimityksiä) vaan yltyy kohdistuen ainoastaan tiettyihin rotuihin. Rakkaat naapurimaamme Tanska ja Norja ovat jo aikapäiviä sitten kieltäneet mm. amstaffin maastaan. Mutta paljonko se hyödytti?
“There is no such thing as a problem breed. However, there is no shortage of 'problem owners'.." - Cesar Millan 
Tanskassa kiellettyjen rotujen listalla on tällä hetkellä 13 rotua. Näitä rotuja tai niiden sekoituksia ei saa kasvattaa, omistaa tai tuoda maahan:
 • Pit Bull Terrier
 • Tosa Inu (Japanese Fighting Dog)
 • American Staffordshire Terrier
 • Fila Brasileiro
 • Dogo Argentino
 • American Bulldog
 • Boerboel (South African Mastiff)
 • Turkish Kangal
 • Central Asian Ovtcharka
 • Caucasian Ovtcharka
 • South Russian Ovtcharka
 • Tornjak
 • Sarplaninac

Jotta asiat ei mene ihan mutuksi niin tarkastellaan Fair Dog:in tekemää raporttia jossa he vertailivat koirien puremia 12kk ennen rotukieltoja sekä 12kk rotukieltojen jälkeen.

Kerätyn materiaalin perusteella koirapuremat jotka kohdistuu ihmiseen oli lisääntynyt 67 > 107 (60% nousu). Koira-koira -puremat lisääntynyt 75 > 117 (56% nousu), koirapuremat muihin eläimiin 21 > 24 (14% nousu) ja kuolemantuottamukset 23 > 30 (30% nousu)*. Kaikenkaikkiaan koirapuremien tilasto nousi 186 > 278 - 49% nousu.

*Raportti ei erittele kuolemantapausten kohteet (ihminen, koira, muu eläin) joten oletusarvoisesti tuo määritelmä kattaa näitä kaikkia kolmea.

Purematapauksissa ennen rotukieltoa 6.5% oli sittemmin rotukieltoon joutuneiden koirien tekemiä. Rotukiellon jälkeen tämä numero laski 4.3% kun taas ei-rotukiellossa olevien rotujen purutilastot nousi.

Listakärki ei ole kokenut suurta muutosta purutilastoissa ennen rotukieltoja vs. rotukieltojen jälkeen. Rotukieltojen jälkeen top kolmoset ovat Saksanpaimenkoira (sakemanni - joka piti listakärkeä myös ennen rotukieltoa), Rottweileri ja sekarotuiset.

Miten vastaa Tanskan hallinto? Haluavat lisätä 12 muuta rotua rotukieltoon. Voiko olla enemmän  välinpitämätön tosiasioille tai tehdä typerämpää vastaiskua? Tämä tarkoittaa, että moni tanskalainen koira saa karun lopun elämälleen. Poliisilla on oikeus riistää ihmiseltä koira ja koiralta henki mikäli tämä edustaa rotukiellossa olevaa rotua tai on sekarotuinen (omistajan pitää pystyä todistamaan koiran olevan ei-rotukiellossa olevien koirien pentu DNA-testillä).

Miten saisi päättäjät ymmärtämään, että koiraa ei ole rotuun katsomista. Se ihminen joka tarvitsee koiran egon jatkeeksi ottaa kielletyn Pittbullin sijasta Rottweilerin, kun rotikka kielletään otetaan Labradorinnoutaja ja kun se kielletään otetaan joku pikkuterrieri. Kaikki rodut ovat herkkiä puremaan tai hyökkimään kun hihnanpää ei osaa lukea koiraa, ei kouluta koiraa eikä jaksa vaivautua koiransa takia. Ei se koira aloita puremista siksi, että sattui syntymään pittbullina tai vaikkapa sakemannina.

Syy purematapauksiin löytyy melkein poikkeuksetta ihmisestä - siitä narun toisesta päästä. Minä olen löytänyt melkein täydellisen harrastuskaverin amstaffista ja toivon todella, että päättäjät eivät ummista silmiään tosiasioista ja kiellä tätä ihan mahtavaa rotua. Koira on koira ja toimii koiran tavoin oli sen rotu mikä tahansa. Koira on kuin peili omistajastaan ja kaikki virheet koirassamme ovat meidän joko tiedostettuja tai tiedostomattomia vahvistuksia käyttäytymiselle.

Kannetaan vastuu yhdessä ja tehdään koiristamme yhteiskuntakelpoisia oli ne mitä rotua tahansa.
Auta Tanskaa, käy allekirjoittamassa adressi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti