keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Dermoidi silmässä

Lupasin kirjoittaa enemmän Hifin silmästä ja siitä löytyvästä dermoidista.
Kaikki "alkoi" sillä kun pentuna katselin sen silmää - olisiko ollut jotain reilu 10 viikkoinen ja huomasin, että sen vasemman silmän reunalla näyttäisi olevan ryppyjä. Siis pieniltä rypyiltä ne vaikutti.

Ensimmäisellä rokotuksella unohdin asiasta kysyä (oli maitohammasoperaatiot juuri takana ja niitä hampaita vaan ihmeteltiin) ja toisella rokotuksella eläinlääkäri katsoi niitä, totesi, että hän ei tiedä näistä mutta muistaisi että olisi perinnöllistä. No hei kiitti.

Eletään vuoden alkua, tammikuuta, ja katselen silmää ja totean, että sitten joskus kesällä kun rahatilanne paranee niin vien sen silmäspesialistille. Ei ne rypyt näyttänyt haittaavaan koiraa, silmä ei vuotanut, se näkee molemmilla silmillä ja kaikki oli kuten normaalisti. Kelataan pari kuukautta eteenpäin ja ollaan Hifin kanssa ontumatutkimuksissa kun se hypätessä sängystä vingahti ja klenkkas useamman päivän. Luustossa kaikki hyvin mutta kun koira on rauhoitettu huomaan katsoa silmää tarkemmin. Sinne on kasvanut karvaa. Siis pitkiä karvoja silmään. Niin pitkiä, että osa sojoittaa ulos silmästä kun koiralla on silmä kiinni.

Tässä kohtaa tajusin, että kyseessä on dermoidi.
Kun sarveiskalvolle on muodostunut saarekkeena ylimääräistä kudosta, puhutaan dermoidista. Vaiva on synnynnäinen, eikä sen perinnöllisyyttä tiedetä.


Käytiin Apexissa viime viikolla ja meitä otti vastaan Sari Jalomäki. Leikkausaika sovittiin ensi viikolle. Silmässä on useampi karvatuppi joka pitää kirurgisesti poistaa mutta ovat onneksi helpossa kohtaa (sarveiskalvon reunassa). Leikkaukseen asti käytetään nyt tekokyyneliä jolla "voidellaan silmä" sillä karvat olivat ehtineet hangata silmän pintaa sen verran, että oli pientä pigmenttimuutosta sekä tulehdusta. Ilman leikkausta karvoista kuulema kasvaa ihan täysipitkiä turkkikarvoja, eli ne jossain vaiheessa alkaa repsottaa ulos silmästä ihan kunnolla.

Leikkaus on kertaluontoinen olettaen, että sieltä saadaan pois kaikki tupet. Koira saa tikit silmään (ja kaulurin) ja pari viikkoa leikkauksesta on kontrolli. Hintaa leikkauksella on sitten muille jakaa - hinta-arvio oli maksimissaan 750e.

Ensi viikolla sitten leikkuriin.

2 kommenttia:

 1. Moikka! Meidänkin pennulla todettiin dermoidi. Olisitko halunnut kertoa, miten teillä meni leikkaus ja paraneminen ja miten aikaisin leikkaus suoritettiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaus suoritettiin muistaakseni tästä postauksesta pari viikkoa myöhemmin, eli koira oli n. 8kk vanha. Leikkaus meni hyvin vaikka sarveiskalvoa oli jouduttu ikävä kyllä hiukan poistamaan. Hifi eleli kaulurin kanssa n. 10 päivää kunnes oli jälkitarkistus. Tarkastuksessa Sari totesi, että silmän parantuminen oli mennyt hyvin, karvatupet oli poissa ja jatkohoitoa ei vaadittu. Kaikenkaikkiaan tämä lysti tuli maksamaan n. 1000e ja hoidettiin Malmin Apexissa, nykyään Evidensia.

   Nyt kohta vuosi myöhemmin niin silmä on välillä vähän punaisempi kuin toinen silmä mutta tosiaan koska kaikki karvatupet saatiin pois ei silmässä kasva mitään sinne kuulumatonta ja koiran näkökyky on ennallaan.

   Poista