Dominanssi on yksi sana jonka todella, todella haluaisin poistaa koiraomistajien sanastosta.
Aloitan sanomalla, että se mitä ihmiset ajattelevat dominanssin olevan niin sitä se tuskin koskaan on. Itse asiassa niistä yli 4000 koirasta joiden kanssa olen työskennellyt ryhmissä ja yksityistunneilla viimeiset 15 vuotta, niin niissä en ole koskaan nähnyt käyttäytymistä jolla ei olisi järkevämpää selitystä kuin täydellinen dominanssi.
Aggressiivisuus ja dominanssi ei ole sama asia. Niillä ei ole sama merkitys. Vaikka koira esittää agressiota se ei tarkoita, että sillä olisi mitään tekemistä dominanssin kanssa.
Pelko. Turhautuminen. Puutteellinen koulutus. Oppimishistoria.
Nämä aiheuttavat kaikki käyttäytymisongelmat mitä näen. Ja ennenkuin vastaat tähän, että "mutta et työskentele aggressiivisten koirien kanssa", niin tiedä, että käytännön kokemukseni on rajoittuu pelkoon ja aggressioon. Teen näiden asioiden kanssa työtä joka päivä. Silti dominanssia ei siitä seasta löydy.
Pelko. Turhautuminen. Puutteellinen koulutus. Oppimishistoria.
Katso mitä tahansa käyttäytymistä jota pidät dominoivana ja kysy sitten itseltäsi, että olisiko jokin näistä selityksistä järkevämpi.
- Koira koirapuistossa joka murisee muille koirille. Pelkoa, ei dominanssia.
- Koira, joka ei "kuuntele", kun kutsutaan. Puutteellinen koulutus ja oppimishistoria, ei dominanssia.
- Koira, joka yrittää purra eläinlääkäriä. Pelkoa ja oppimishistoria, ei dominanssia.
- Koira joka taluttaessa hyökkää ja haukkuu muita koiria, mutta leikkii hyvin koirien kanssa koirapuistossa. Turhautuminen ja epätäydellinen hihnakoulutus, ei dominanssia.
- Koira, joka juoksee ulos etuovesta ja johtaa perhettään pitkälle ajomatkalle läpi naapuruston. Puutteellinen koulutus ja oppimishistoria, ei dominanssia.
En hylkää dominanssin tieteellistä käsitettä kokonaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että se on hyvin monimutkainen, useilla määritteillä riippuen siitä kuka sitä määrittää ja mihin he sitä soveltavat. Ja jos se sana tulee kouluttajan suusta perustellen sillä erityisen opetusmenetelmän tai välineitä koulutukseen, niin silloin määritelmä ei ole lähelläkään oikeaa ja kouluttajalla on mennyt pelon ja turhauman merkit sivu suun tai jotain on mennyt pieleen koiran koulutusprosessissa.
Yksinkertainen ja tieteellisesti tarkka määritelmä dominanssista antaa Fil.toht. Patricia McConnell. "Ensisijainen pääsy parempiin resursseihin." Se on pohjimmiltaan se mitä se on. Kuka on ensimmäinen.
Voidaan siis asettaa kysymys, että kenellä - isommilla aivoilla ja peukaloillaan - on ensisijainen pääsy asioihin joita koira haluaa, koira vai ihminen? Vihje: Koirilla ei ole peukaloita. Tämä tarkoittaa, että evoluution suomalla onnella, sinulla on jo ensisijainen pääsy kaikkeen, koska koirasi ei voi saada ruokaa, vettä, leluja, jne., ilman sinun peukaloitasi... puhumattakaan ilman pankkikorttiasi.
Olet jo dominoiva. Ei tarvitse ravistaa, kellistää, roikottaa, tökkiä, nipistää tai järkyttää koira, ainoastaan käyttää viisaasti näitä ensisijaisia resursseja ja pyytää vastineeksi hyvää käytöstä.
Koirat eivät saa valita, missä he asuvat tai kenen kanssa ne asuvat. Ne eivät saa valita missä kävellä tai edes sen, että pääsevätkö pihan ulkopuolelle kävelemään. Ne eivät saa valita millä niitä ruokit tai koska. Ne eivät saa valita koirapuiston ja rannan välillä. Ne eivät saa valita, mille eläinlääkärille menevät tai mitä sairaanhoitoa ne saavat. Ne eivät saa valita pääsevätkö mukaan lomalle tai mihin koirahoitolaan ne viedään. Ne eivät saa valita, että asuvatko kanssasi loppuelämän vai viedäänkö ne takaisin koiratarhalle.
Niiden turvallisuus ja selviytyminen on altis meidän jokaiselle päähänpistolle.
Ja meillä on pakkomieli siitä olemmeko dominantteja koiraan nähden?
Sen sijaan, että kannat huolta siitä onko koirasi on dominoiva, tulossa dominoivaksi, tai luulee dominoivansa, keskity siihen mitä koirasi tekee. Koira murisee ihmisille, jotka yrittää viedä lelua. Koira hyppää keittiöntasolle kun olet valmistamassa ruokaa.
Sen sijaan, että yrität rankaista koirasi ajatuksia niin voimme keskittyä opettamaan koirillemme mitä haluaisimme heidän tekevän. Tässä kohtaa koulutus- tai käyttäytymisen muokkaussuunnitelma astuu kuvioon.
Dominanssi ei ole vain hyödyllinen käsite. Se turvautuu oletuksiin siitä, mitkä koira ajattelee. Et tule koskaan tietämään, mitä koirasi ajattelee.
Rehellisesti, en ole huolestunut siitä mitä koira ajattelee, olen huolestunut siitä mitä he tekevät. Ja kun ne ovat rentoja ja makaavat matolla katsellen minua odottaen jotain hyvää sen sijaan, että murisevat ja hyökkivät vierailijoita kohti olen jo ratkaissut ongelman ilman, että yritin lukea heidän ajatuksiaan.
Ja kyllä, tämä tarkoittaa myös kaikki roturisteytyksiä jotka syntyivät karkausvuonna täysikuun alle. Tai pitbulleja, rottweilereita sekä kaikkia muita rotuja joilla väitetään olevan erityiset aivot ja jotka oppivat eri tavalla kuin kaikki muut lajit tällä planeetalla.
Ja älä vain luota minun sanaani tässä dominanssi-kysymyksessä. Tässä tietoa ihmisiltä, jotka opiskelevat työkseen koirien ja susien käyttäytymistä:
http://img2.timg.co.il/forums/1_139885255.pdf
http://behavior.vetmed.ucdavis.edu/local-assets/pdfs/AVSAB_Dominance_Statement.pdfhttp://4pawsu.com/alphawolf.pdf
MUTKU
"Mutta entä ne koirat jotka asuvat samassa taloudessa ja tappelevat? Eikö se ole dominanssia?" Jälleen tämä vaatii meitä tekemään olettamuksia koirien ajatusmaailmasta ja olettamaan, että ne tappelevat mielikuvitteellisesta paikasta hierarkiassa.
Useimmiten kyse on monimutkaisesta resurssi-yhdistelmästä (mukaan lukien luoksepäästävyys omistajan luo, makuutilat, lelut, luut jne.) SEKÄ oppimishistoria. Toisin sanoen, kun tappelut alkaa, koirat elävät kohonneella stressitasolla ja ovat liian puolustavia, erityisesti tilanteissa tai paikoissa, joissa tappeluita on ennen tapahtunut.
Tässä artikkelissa kuvataan osuvasti "asemaan liittyviä aggressiota." Huomaa kuitenkin, että viittaus on lyhyt kohta, ei koko artikkeli. Koska on olemassa monia muita syitä, että koirat samassa taloudessa aloittaa tappelemisen.
http://www.whole-dog-journal.com/issues/13_4/features/Dog-Fighting-Behavior-Aggression_16214-1.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti